Indlægget er et svar til Morten Münsters indlæg.
Af Christina Blak, kreativ direktør & partner i We Love People.
Kære Morten,
Tak for din blog om den ulidelige lethed i purpose. Og for en virkelig god og indsigtsfuld e-bog om hvordan man bliver en troværdig formålsdrevet virksomhed. Selvom jeg er en af de inkarnerede purpose disciple, er vi forunderligt enige. Om at purpose skal være strategien, og strategien skal være purpose. Og om at et stærkt formål skal være bakket op af konkrete, økonomiske handlinger. Do stuff – tell people, som vi siger inde hos os. I den rækkefølge. Jeg er derfor også enig i din kritik af det overfladiske purpose. Men ikke i den titel, du har givet din blog. For hvor ville dine egne eksempler, Patagonia og Ørsted, være uden et langsigtet formål, der er større end produkter, leverancer og bundlinje? Jeg tror på formålsdrevne virksomheder, og jeg tror især på det lange seje træk. For det tager tid at indarbejde en ny praksis. Både i privatlivet og i virksomheder. Det kræver vilje, investeringer og tid. Helt som du selv påpeger. Purpose virker, hvis du handler i tråd med ambitionen og investerer vedholdende i at lykkes. Hemmeligheden er at blive ved, og det kræver, at man ikke bliver træt. Heller ikke af ordet. Præcis som Patagonia aldrig er blevet træt af at investere i virkeliggørelsen af deres purpose. Eller som Ørsted vedholdende innoverer og leverer ud fra deres formål om en verden, der udelukkende kører på grøn energi.
“You do the right thing and good things happen”, har Patagonias stifter Yvon Chouinard sagt. Men det er hårdt arbejde at gøre det rigtige – og at blive ved med at gøre det. Derfor synes jeg – modsat dig, måske – at vi skal klappe formålsdrevne virksomhedsinitiativer frem. Fordi vi – som du selv skriver – har brug for at uddanne hinanden med gode eksempler. På individniveau og på virksomhedsniveau. Vi har alle brug for gode rollemodeller.
Jeg blev klogere af at læse din kritik. Derfor deler jeg den med flere. Efter endt læsning forbliver udfordringen dog den samme: Virksomheder i dag forventes at gøre mere end at tjene penge. Hvilket kompas skal styre denne forventning, så de ikke farer vild i det etiske mulighedsrum, der favner både klima, køn og moralkodeks? Et stærkt formål.