Hvert år falder 3.500 mennesker om med hjertestop uden for hospital i Danmark. Godt 10 % reddes i dag, men mange flere kan overleve. TrygFonden ønsker at hæve antallet af vidner, der træder til ved hjertestop fra 58 % i dag til 85 % i 2018. Lykkes det, vil Danmark blive det land i verden, hvor flest mennesker yder livreddende førstehjælp.
Indledende sociologiske undersøgelser viste, at den altovervejende barriere for at træde til ved hjertestop er manglende tro på egne evner. Det står i skærende kontrast til budskabet fra fagfolk, der pointerer, at det vigtigste er at reagere hurtigt. Uanset om man kan førstehjælp eller ej.
Den kommunikative indsats adresserer barrieren direkte: Hvis folk tror, at de ikke kan gøre noget, når et medmenneske har brug for hjælp, siger vi, Jo, du kan faktisk gøre det størst tænkelige: Du kan redde liv. Det eneste, du skal kunne, er at ringe 1-1-2, så vil personalet guide dig resten af vejen.
Fra indsigtsstudierne lærte vi også, at mange respondenter i løbet af samtalen skiftede fra at se sig selv som en, der ikke vil hjælpe, til en, der vil. Derfor er fokus ikke kun på, hvordan man kan redde liv, men også på den førstehjælpsdannende samtale omkring det: Hvorfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden?
Kommunikationens visuelle univers viser mennesker som skrøbelige figurer, der helt bogstaveligt er lavet af tyndt papir. Figurerne præsentereres som menneskeligt fejlbarlige, men i stand til at gøre en altafgørende forskel. Hovedpersonen er ikke patienten, men redderen: Den, der handler. Formålet er, at du skal kunne se dig selv som en, der kan handle og redde liv.
Indsatsen synliggøres over en 5-årig periode både i det offentlige rum som print og film og med en gensidig samtale i de sociale medier. Det digitale omdrejningspunkt er hjertestarter.dk, hvor vi også åbner for Hjertekammeret, et refleksionsrum for erfaringer og tanker om førstehjælp. Lancering april 2014.